En pil åt vänster Tillbaka till aktiviteter

Resa till Cremona, Mondomusica 2004

Läs en skildring från resan till Mondomusica i Cremona 8 - 10 oktober 2004 av Karin Svensson, Örebro Violinatelje.

"Cremona - staden där Stradivari, Amati, Guarneri och många andra stora mästare verkade - ett mecka för instrument- och stråkmakare"

En av alla utställningsmontrar inne i mässhallen

Varje år samlas violinbyggare och stråkmakare från hela världen i Cremona, Italien för att ställa ut sina alster och träffa likasinnade på en av Europas största mässor för stråkinstrument, Cremona Mondomusica. Vi på Örebro Violinateljé AB var några av flera tusen besökare då årets mässa gick av stapeln den 8-10 oktober.

Efter en lång resa med flyg, buss och tåg anlände vi till Cremona sent på torsdag kväll. En god natts sömn på hotellet och en continental frukost beredde oss för vår första dag på mässan. Ett hav av utställare mötte oss när vi entrade mässhallarna på Cremonafiere med allt från instrument, stråkar och tillbehör till råmaterial och färgpigment.

Simon och Samuel, säg cheese!

Jag som aldrig varit på någon liknande mässa befann mig minst sagt i himmelriket. Vart jag än vände mig vilade ögat på ännu ett vackert instrument, som man mer än gärna fick provspela. I varje bås var utställare i full färd med att visa sina besökare vad de hade att erbjuda och vacker musik blandades med sorlet från ivriga kunder.

Under mässans tre dagar träffade jag violinmakare från bl.a. Sverige, Frankrike och värdlandet Italien. Det var roligt och lärorikt att personligen få träffa kända byggare och kunna provspela deras instrument och samtidigt få diskutera och lyssna till deras tankar kring sitt arbete. Men resan innebar inte bara arbete, vi hann även se den vackra och gemytliga staden Cremona, med dess mysiga gränder, vackra byggnader och goda mat.

Den inhemska befolkningen talade nästan enbart italienska, man fick därför dra nytta av de få italienska ord man lärt sig under resan när man besökte restauranger och affärer. Trots den dåliga engelskan var människorna i Cremona otroligt trevliga och tillmötesgående.

Simon, Karin, Peter och Samuel ur det svenska sällskapet äter middag

Under den pågående mässan sjöd staden av liv, det var mycket folk på gator och torg. Undantagsvis mellan 12.30 och 14.30, då ett lugn spred sig i stan. Butiker och dylikt stängde igen för den dagliga siestan. Ljumma höstkvällar tillät flera goda middagar på de trevliga uteserveringarna kring Piazza del Comune, ett stort torg som breder ut sig framför en av Cremonas katedraler.

Under vår sista dag i Cremona besökte vi Museo Civico, och den tillfälliga utställningen "I Violoncelli di Antonio Stradivari." Nio stycken vackra instrument fanns för beskådning tillsammans med anteckningar och ritningar gjorda av Stradivari under hans verksamma tid.

Resan till Cremona och Mondomusica öppnade en ny och intressant värld för mig, både som anställd på Örebro Violinateljé AB och som musiker

Karin Svensson Örebro Violinateljé AB

En pil åt vänster Till toppen