En pil åt vänster Tillbaka till aktiviteter

Med anledning av firandet av polska fiolbyggarförbundets 50 års jubileum inbjöds representanter för en rad europeiska fiolbyggarorganisationer till ett internationellt fiolbyggarsymposium i Poznan 17-20 november 2004.

Bland de deltagande fanns representanter från Italien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, England, Schweiz. Och Sverige - SVSF

Inbjudan gick till förbundens ordförande, men då SVSF:s ordförande Samuel Casco redan var bokad blev jag tillfrågad om jag, Tommy Jakobsson, kunde tänka mig att ställa upp. Efter en viss tvekan- (det ingick att hålla ett föredrag på 30 min på engelska) - slog jag i alla fall till.

För den som är intresserad finns här mitt anförande i sin helhet.

Här en liten beskrivning av händelserna i Poznan

Den polska gästfriheten är storslagen. Inget materiellt fattades. Nackdelen är väl då att vi aldrig kan återgälda något sådant. - Jo kanske, till vårt 50 års jubileum.

Det var kulturministeriet som stod för fiolerna så att säga, och det blir ju lite mera drag under galoscherna än när allt skall finansieras med medlemsavgifter.

Dagarna var inrutade från bittida till sent, med mycket möten och allt tolkades till och från engelska. Här är schemat.

Huvudevenemanget under avslutningen av det polska fiolbyggarförbundets 50 års jubileum var den nationella fiolbyggartävlingen. Denna liksom den internationella arrangeras av samma organisations- kommite. Båda tävlingarna återkommer vart femte år med två och ett halvt år emellan.

Här ser vi podiet i konsertsalen där klangutvärderingen av tävlingsinstrumenten gjordes Här provspelas finalistinstrumenten.
Här ser vi pristagarna. De två unga grabbarna till höger om damen kommer från fiolbyggarfamiljen Krupa. Dom var lätt generade över att dom bar iväg med praktiskt taget allt som gick att vinna - utom guldmedaljen i altfiolklassen som gick till damen i mitten - sistaårselev på fiolbyggarskolan i Poznan Uppladdning inför lunch.
En liten kvällsbuffet...... Fast det var väldigt mycket av det här också....... 3 timmars sittning på raken utan paus var inget ovanligt.

Gåvor delades ut vid ett flertal tillfällen till de ditresta utländska gästerna.

Hur som helst, beskåda nedan vad som tillföll SVSF.

Här en jubileumsmedalj som vi fick. Den är i storlek som ett ordinärt 2 zlotymynt, och det poängterades att det faktiskt var ett äkta gångbart officiellt Polskt mynt. Vi rekommenderades dock vänligen att avstå från att använda det som betalningsmedel, då förmodligen ingen tidigare sett ett sådant mynt. Böcker i akustik för den i det polska språket bevandrade.
Tjock bok med historik och fina bilder. Utställningskatalog från den internationella fiolbyggartävlingen i Poznan 2001
Blandad historik på polska. Samtliga böcker och andra hedersgåvor förvaltas för närvarande av föreningens kassör.

Här kan ni se de inbjudna utländska gästerna

De utländska gästerna med undantag av mig själv, Tommy Jakobsson, som tog fotona och Jean Strick från Belgien som ej fastnade på någon bild.

Michael Franke, AEL

Wolfgang Bünnagel

Lorenzo Frignani, Italien

Hans Rudolf Hösli, Schweiz

Andreas Kägi, Tyskland

Kai Thomas Roth, England

Tomas Pilar, Tjeckien

En pil åt vänster Till toppen